Chovatelka.cz

Kartouzská kočka, přezdívaná Šartréz

Kateřina Řehořová

Toto kočičí plemeno získalo svůj název dle kláštera Chartrese, nacházejícího se ve Francii. Právě zde byla kartouzská kočka dovezena ze své domoviny, kterou byla Afrika. Z Francie se toto kočičí plemeno s postupem času dostalo do Anglie, kde bylo kříženo s francouzskými a perskými kočkami. Díky tomu bylo docíleno vzhledu kartouzské kočky do podoby, v jaké ji známe dnes.

Povaha kartouzské kočky

Je to klidné, přátelské a velmi inteligentní kočičí plemeno. Kartouzská kočka je aktivní, přizpůsobivá, zvědavá, hravá, empatická i samostatná. Má ráda lidskou společnost, ke svému pánovi a jeho rodině je nesmírně přátelská a ráda jim projevuje svou náklonnost. Někdy je nedůvěřivá vůči cizím lidem. S dětmi i ostatními zvířaty v domácnosti vychází velmi dobře. Dobře snáší také hluk. Má velmi jemný a zároveň vysoký hlas.

Kartouzská kočka – základní informace o plemeni Tělo:

Kartouzská kočka je středně velká a svalnatá kočka. Její hmotnost se pohybuje v rozmezí od 3 do 7,5 kilogramů.

Končetiny:

Nohy má kartouzská kočka krátké a pevné, se silnými kulatými tlapami. Polštářky tlap jsou ve většině případů modro-šedě zbarvené.

Hlava:

Hlava kartouzské kočky má tvar obráceného lichoběžníku a je o něco málo širší, než delší.

Oči:

Oči jsou velké, u sebe blízko posazené, tmavě oranžové nebo žluté. Mají živý výraz.

Uši:

Uši jsou středně velké, dobře posazené, středně daleko od sebe, na koncích zakulacené.

Čenich:

Čenich má modravě šedou barvu.

Ocas:

Ocas je poměrně dlouhý, svou délkou je úměrný k tělu (dosahuje až mezi lopatky). Od kořene se postupně zužuje, na svém konci je zakulacený.

Srst kartouzské kočky a péče o ni

Srst tohoto plemene koček je krátká, měkká a hustá, s podsadou strukturou připomínající vlnu. Není přilehlá, malinko odstává. Přípustné jsou všechny odstíny modré (od modrošedé až po sytější modrošedou), žádané jsou především světlé odstíny srsti.

Péče o srst není náročná, protože toto kočičí plemeno nemá sklony k plstnatění. Kartouzská kočka se nemusí koupat, srst stačí občas vykartáčovat. Lesku srsti docílíme otíráním semišovým hadrem.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.