Jestliže budete houby sbírat do igelitové nebo jiné uzavřené tašky, může se stát, že se vám tam houby zapaří. Také bílkoviny, které plodnice obsahují, se začnou kazit a začnou se zde množit bakterie. To znamená jediné, nic dobrého pro váš žaludek, čeká vás zvracení, bolesti v břiše a nebo průjem.
Sbírejte jen známé druhy hubBuďte opatrní a z lesa si odnášejte jen známé druhy hub. Nespoléhejte raději ani na atlas, jelikož se můžete snadno splést.
Pro podhoubí je nejšetrnější plodnici opatrně vykroutit. Vniklý otvor pak zakryjte například mechem, aby zbytek houby nezačal hnít a vy jste nepřišli o dobré naleziště.
Napadené houby nesbírejteDo košíku vždy dívejte jen zdravé plně vyvinuté houby. Nadměrně vlhké, přestárlé nebo plesnivé houby se mohou stát snadno nejedlými. Červivým houbám se také raději vyhněte. Červi mohou do houby zanést mikroorganismy, které se rychle množí. Houbám hrozí rychlejší hnití nebo plesnivění.
Kdy jít na houby?Nejlepší čas pro sbírání hub je ráno. Nižší teplota nezpůsobí zapaření hub. Vezměte si košík s víkem nebo jej zakryjte šátkem, aby vám do něj zbytečně nenapadalo jehličí.
V chladu houby vydrží déle čerstvéChcete si svou úrodu uschovat? Houby neperte a větší kousky klidně podélně rozkrojte. Zkontrolujte, jestli houby nejsou napadené a uložte je na chladné místo. Menší houby očistěte a ujistěte se, že nejsou na pohled poškozené. Takto uložené houby by vám měly vydržet až týden.