Báječné měkké perníčky
Hladká mouka - 400 g Máslo - 100 g Moučkový cukr - 140 g Med - 2 lžíce Vejce - 2 ks Jedlá soda - 1 lžička Perníkové koření - 2 lžičky
Nejprve si utřete máslo s cukrem a vejci. Poté přidejte med a perníkové koření a důkladně promíchejte. Měla by vám vzniknout kašička, do které přidáte ještě sodu a mouku. Vyrobte těsto a dejte jej pak minimálně na ½ hodiny do lednice.
Nakonec jej rozválejte na trochu silnější plát těsta a začněte vykrajovat zvolené tvary. Ty pak opatrně pokládejte na plech, který jste si před tím vyložili pečícím papírem. Perníčky pečte v troubě na 180 °C přibližně 8 minut, ale záleží na tom, jaké máte zkušenosti se svojí troubou.
7 skvělých tipů, se kterými budou vaše perníčky naprosto dokonalé
Při ukládání vykrojených perníčků na plech myslete na to, že v troubě zvětší objem. Takže mezi nimi nechávejte více místa. Rozšlehejte 1 vajíčko a mějte jej připravené, než začnete péct. Jakmile vyndáte plech z trouby, potřete perníčky vajíčkem. Tak získají krásně hnědou a lesklou barvu. Pokud je však chcete později zdobit, raději vajíčko vynechejte. Po upečení raději počkejte pár minut, než je z plechu začnete sundávat. Nechte je vychladnout, aby se nijak nezdeformovaly. Jestli je budete chtít použít na vánoční ozdoby, udělejte do nich dírku pomocí špejle ještě před samotným pečením. Tou pak snadno protáhnete mašličku. Směs perníkového koření si můžete koupit i hotovou. Najdete v něm skořici, anýz, badyán, hřebíček, kardamom i nové koření. Aby vám perníčky dlouho vydržely, uložte je nejlépe do plechových nádob. Můžete je ale dát i do papírových krabic, jen je nezapomeňte dobře vystlat alobalem a nakonec je přikrýt mikrotenovým sáčkem, aby vám neoschly. A co je nejdůležitější, umístěte je někam do chladu. Ztvrdly vám perníčky a nevíte, co s nimi? Přidejte k nim do krabice krajíc chleba či rozkrojené jablíčko. Tím jim umožníte vstřebat potřebnou vlhkost, aby byly opět křehké.