Chovatelka.cz

Hřebeny pro psy a jiná zvířata

Kateřina Řehořová

Aby měli naši chlupatí zvířecí miláčci pěknou srst, musíme je často kartáčovat. Hřebeny používáme na psy, kočky, ale můžeme je použít i na různé druhy hlodavců. Jaké existují druhy hřebenů se dozvíte v článku.

Hřebeny pro psy a jiná zvířata

Hřebeny používáme na psy, kočky, ale můžeme je také použít na různé druhy hlodavců. Aby měli naši chlupatí zvířecí miláčci pěknou srst, musíme je často kartáčovat.

Druhy hřebenů hráblo – používá se místo hřebenu hřeben s otočnými zuby – lépe rozčesává a srst nekudlí, vhodný na dlouhou rovnou srst blešák – na vyčesávání blech, není vhodný na běžné rozčesávání trimovací hřeben – používá se na odstranění odumřelé srsti, při pravidelné úpravě pes nelíná, srst zhrubne a získá lesk. Trimovací hřeben nesmí mít ostrou čepel, protože by srst seřezal a nevyčesal. Další pomůcky vhodné k úpravě srsti prořezávač – hřeben s ostrým břitem na prořezání srsti efilační nůžky – používají se na prostříhání srsti a závěrečné doupravení psa po stříhání stříhacím strojkem stříhací strojky – před použitím stříhacího strojku je potřeba psa vykoupat a rozčesat. Strojky jsou schopné psa ostříhat, ale mohou být používány maximálně po dobu 30 minut, protože se rychle zahřívají. kartáčovací rukavice - drátěné nebo gumové jelenice - slouží k doleštění srsti krátkosrtých plemen Vhodné hřebeny pro jednotlivé druhy srsti Krátkosrstá plemena

Pro krátkosrstá plemena ( např. dobrman, labrador, brazilská fila, vlčák, krátkosrstá kolie) používáme žíněné kartáče + vyčesávací rukavice, můžeme také použít gumové ovály a jelenici, která zajistí vysoký lesk srsti psa.

Dlouhosrsté plemena

Pro dlouhosrstá plemena (např. šeltie, bobtail, ši – tzu, bernardýn, novofundlandský pes, špic) používáme kovové hřebeny + kartáče dle velikosti psa (finišáky). Na rozčesání dlouhosrstých plemen můžeme použít také hřebeny s dlouhými zuby a širším rozestupem.

Psi s hrubou srstí

Pro hrubosrsté plemena (např. baset, skotský teriér, foxteriér, jezevčík) používáme k úpravě srsti drátěné kartáče s rovnými hroty (oboustranné). Psa kartáčujeme alespoň jednou do týdne. Tato srst vyžaduje také úpravu trimováním - škubáním a stříháním.

Psi s kadeřavou srstí

Pro kadeřavá plemena (pudly) používáme k úpravě jejich srsti kovové hřebeny nebo kartáče (finišáky) s měkkými hroty. Tvrdý kartáč by mohl chlupy vyškubat. Srst krátkými pevnými tahy nadzvedáváme a kartáčujeme jako by od těla, srst nesmíme uhlazovat k tělu. Nakonec psa ještě lehce pročešeme ve směru proti srsti, aby srst byla pěkně nadýchaná.

Psi s hedvábnou srstí

„Tento druh srsti vyžaduje mnoho péče, pokud péči zanedbáváte, srst se brzy znečistí a plstnatí. Tato srst vyžaduje častější koupání, nejlépe jednou za tři měsíce”, říká odborník. K úpravě psů s hedvábnou srstí (např. jokšírský teriér, maltézský psík, labutěnka) používáme kovové hřebeny nebo kartáče s dlouhými zuby. Psa je nutné denně kartáčovat.

Psi se zvláštní úpravou srsti

Zvláštní úpravu srsti vyžadují např. plemena komodor, puli s tzv. šňůrovitou srstí. Tato srst se nechává zplstnatět do ploten nebo provazců a takto hotová je asi ve třech letech psa. Pečlivě z ní musíme vybírat nečistoty, které se psovi v srsti uchytí hlavně na procházkách. Nedoporučuje se časté koupání, protože tato srst je dobře proschlá až za několik dní (ideální je psa koupat v létě).

Hodnocení: 3.0

Počet: 3

Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.