Chovatelka.cz

Hnědé listy pokojových rostlin

Kateřina Řehořová

Patříte mezi milovníky pokojových rostlin a bez těchto zelených krásek si svůj byt neumíte představit? Pak vás objevení hnědnoucích listů jistě děsí. Znáte to, začíná to pěkně od okraje a pomalu se hnědnutí rozšiřuje až list uschne úplně. Možná si marně lámete hlavu, která potvůrka či nemoc rostliny napadla. Ale pozor, nejčastěji jsou hnědé listy pokojových rostlin právě vaší vinou.

V bahně se  jim špatně žije

Hnědé listy pokojové rostliny opravdu hyzdí a člověk pak často vezme celou rostlinu a rychle se s ní rozloučí cestou do popelnice, aby ještě náhodou nenakazila i další pokojovky. Je to zbytečné, stačí hnědé listy odstranit a šetřit vodou. Opravdu je to tak, hnědnutí listu je nejčastěji způsobeno nadbytkem vody v zálivce. Rostliny pak stojí v misce plné vody a místo vzdušného substrátu si zvykají na bahnitou kaši, která je po čase cítit kyselostí. To je špatně a samozřejmě si nezvyknou.

Základem je kvalitní substrát

Pokud chcete, aby se vašim pokojovým rostlinám dařilo a byly stále zelené, je třeba dbát na kvalitní substrát a dostatek místa v květináči. Rozhodně necpěte pokojovkám do květináče hlínu ze zahrady, takto rozhodně neušetříte, s takovou půjdou všechny vaše chlouby časem do koše. Raději sáhnete do peněženky a kupte kvalitní substrát pro pokojové rostliny.

S vodou opatrně!

Se zálivkou šetřete. Není nic horšího, než když rostlina stojí půl dne v misce s vodou. Úplně jí postačí pár hodin. O četnosti a množství zálivky samozřejmě rozhoduje především druh pěstované rostliny. Na zřetel je třeba brát také pokojovou teplotu a umístění rostliny. S klesající teplotou zálivku omezujte.

Jak přesazovat pokojové rostliny?

Kromě květináčů a substrátu si nachystejte hrubý štěrk, lávové kameny nebo keramzit. Všechny zmiňované materiály vám poslouží jako velmi důležitá drenáž. Myslete na to, že by měla sahat minimálně do výšky 5 cm ode dna. S drenáží, na kterou většinou zapomínáme zabráníme hnědnutí listů celkem snadno.

V případě, že listy stále hnědnu a opadávají a to i v případě, že jste zálivku omezili, možná bude problém jinde. V takovém případě zkuste rostlinu přemístit, možná má nedostatek světla nebo ji spíše bude vyhovovat více stínu. Problém může být také v teplotě.

 

Hodnocení: 3.8

Počet: 12

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.