Chovatelka.cz

Feromonové obojky pro domácí zvířata

Karla Miková

Potřebujete uklidnit svého psa či kočku, například při návštěvě veterináře? Pořiďte mu feromonový obojek s uklidňujícími účinky!

Co jsou vlastně feromony?

Feromony jsou přírodní chemické látky, které produkují jak lidé, tak i živočichové. Na rozdíl od běžných vůní je ale nelze zaznamenat čichovými žlázami v nose, ale orgánem ležícím na patře u ústí nosní a ústní dutiny (tzv. Jakobsonův orgán). Jakmile tento orgán feromony zaznamená, vyšle zprávu do mozku a začne stimulovat centrum sexuální rozkoše.

K čemu slouží a jak funguje feromonový obojek

Kromě klasických feromonů existují i feromony s uklidňujícím, ne stimulujícím účinkem, které vylučují zvířata v prvních dnech po porodu, aby uklidnili svá mláďata. Napodobeniny těchto feromonů se využívají k výrobě feromonových obojků. Obojek se tře o kůži, zahřívá se díky tělesné teplotě zvířete a feromony se uvolňují. Jakmile je mozek zaznamená, dochází k postupné úpravě emocionálních reakcí – zvíře je klidnější, poslušnější.

Feromonový obojek je určen pro kočky i psy

Feromonový obojek se doporučuje užívat k úpravě nežádoucího chování psa jako je nadměrné štěkání/mňoukání, destruktivní chování, úzkostlivost a podobně. Obojek zvláště pomáhá při stresových situacích jako je návštěva veterináře, cestování, příchod nového člena rodiny, Silvestrovské ohňostroje apod.

Jak používat obojek s feromony

Obojek se nasazuje psovi či kočce okolo krku tak, aby byl volný přibližně na dva prsty. Vyrábí se většinou v univerzální velikosti – přebývající část obojku po nasazení jednoduše odstřihnete. Doba účinnosti jednoho obojku je 30 dní, chcete-li nošení přerušit, je třeba obojek uložit do sáčku, ze kterého feromony nebudou dále unikat. Kůže psa musí být vždy suchá a neporušená, před koupáním tedy obojek sundávejte a vracejte až po úplném uschnutí srsti.

Cena a další informace

Cena za jeden feromonový obojek se pohybuje okolo 200 až 300 Kč. Obojek účinkuje okamžitě po nasazení, ne každé zvíře ale vykazuje okamžité výsledky.

Hodnocení: 2.7

Počet: 7

Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.