500 g vepřového bůčku 500 g vepřové kýty, panenky nebo ramínka 500 g telecích jater 150 g slaniny 1 až 2 stroužky česneku 1 lžičku utlučeného jalovce 1/2 lžičky čerstvě utlučeného černého pepře 1 lžíci tymiánu 2 lžičky soli 100 g vypeckovaných sušených švestek naložených na 2 hodiny v 5 lžičkách teplé brandy 150 ml suchého bílého vína 2 lžíce brandy 2 kousky vepřové bránice nebo 500 g slaniny bez kůže 6 tenkých plátků citronu nebo pomeranče 4 až 6 bobkových listů 500 až 750 g vepřového sádla Selská paštika - postup přípravy
Vepřové maso, játra a slaninu jemně rozemelte. Přidejte česnek, bylinky a koření, bílé víno a brandy a dobře promíchejte. Přiklopte pokličkou a nechejte 3 až 4 hodiny chladit, aby se příchuti plně rozvinuly. Terinku vyložte vepřovou bránicí nebo plátky slaniny a nechejte přes okraje přečnívat nejméně dva a půl centimetru. Plátky slaniny předem naklepte tupou hranou čepele nože. Naplňte masovou směsí, přitlačte, aby nevznikly vzduchové kapsy a uhlaďte. Bránici nebo slaninu nahoře přeložte a dobře zabalte.
Navrch dejte plátky citronu nebo pomeranče a bobkový list. Přiklopte víkem nebo zabalte alobalem. Terinku dejte do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do poloviny nádoby a vařte v troubě asi 2 hodiny. Paštika se musí srazit od okrajů terinky a „plavat” ve vlastní šťávě.
Paštiku nechejte vychladnout v ledniciPaštiku nechejte vychladnout a zatižte (kousek tvrdého kartonu obaleného alobalem) a na noc dejte do chladničky. Odstraňte citron/pomeranč a bobkový list, nahřátým nožem uvolněte paštiku od stěn terinky a opatrně vyklopte. Papírovým ubrouskem setřete rosol. Na dno terinky nalijte asi centimetr rozpuštěného vepřového sádla, nechejte usadit, vložte paštiku a zalijte zbylým sádlem. Tuková vrstva musí paštiku přikrývat asi 1 cm. Dejte do chladničky a nechejte zrát minimálně 2 dny.