Chovatelka.cz

Chutné recepty z mléka a zakysané smetany

Štěpánka Černíková

Pro milovníky mléka a všech jeho forem, jsme si dnes připravili velmi chutné a oblíbené recepty. Těšit se můžete na ovocný dort ze zakysanou smetanou, banánové palačinky či ovocné mléčné koktejly. Přejeme vám předem Dobrou chuť.

Recept na piškotový dort ze zakysané smetany

3 kelímky zakysané smetany, 1 smetana ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky dětských kulatých piškotů, kompotované, čerstvé nebo mražené ovoce, kokos a olej

Jak budeme postupovat

Dortovou formu lehce vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem nebo piškotovými drobečky. Zakysanou smetanu, moučkový cukr a ušlehanou smetanu smícháme v krém. Dno vysypané formy poklademe piškoty. Jeden vedle druhého.

 

Další vrstva je krém, na ten poklademe plátky ovoce, následuje opět krém a piškoty. Poslední vrstva by měl být krém, který pěkně srovnáme a zasypeme kokosem.

 

Dort zatížíme rovným talířem nebo táckem, na který postavíme třeba hrnec s vodou. Celý tento výtvor necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Po ztuhnutí formu odstraníme a dort zdobíme kousky ovoce a tuhou šlehačkou.

Recept na banánové palačinky (pro 4 osoby)

4 vajíčka, 6 polévkových lžic zakysané smetany, 4 lžíce hladké mouky, špetka soli, 4 banány, 4 lžíce másla, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce skořice, 1 šlehačka

Jak budeme postupovat

Vajíčka, mouku, zakysanou smetanu a sůl vymícháme na hladké těstíčko, které necháme chvíli odpočinout. Na pánev dáme čtvrtinu másla, rozehřejeme a přisypeme na plátky nakrájený oloupaný banán.

 

Chviličku spolu podusíme a zalejeme čtvrtinou těsta. Upečeme palačinku z obou stran do zlatova. Tak postupujeme ještě 3x. Hotové palačinky posypeme cukrem smíchaným se skořicí, přeložíme a zdobíme šlehačkou nebo zbylou oslazenou zakysanou smetanou a plátky banánu.

Recept na mléčné koktejly s ovocem (2 porce )

150 g ovoce, 500 ml mléka, šťáva z půlky citrónu, asi 2 lžíce moučkového cukru

Jak budeme postupovat

Ovoce ( jahody, borůvky, maliny, zralé meruňky, broskve atd. ), může být i ovoce mražené nebo kompotované, rozmixujeme a přidáme mléko, citrónovou šťávu a vše spolu dobře našleháme. Můžeme přidat i 100 ml šlehačky (šlehačka vytvoří bohatější pěnu).

 

Podáváme ve skleněných pohárech, které zdobíme kopečkem našlehané smetany a kouskem celého ovoce nebo lístky čerstvé meduňky.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.