Chovatelka.cz

Celer - velmi hodnotná kořenová zelenina

Rita Jaroszová

Tato zelenina je bohužel často opomíjená. Nějak se z vědomí lidí vytrácí, že našemu zdraví neuvěřitelně prospívá. Celer je bohatý na vitamín A, B, C a K, dále obsahuje betakaroten, kyselinu listovou a spoustu minerálních látek - draslík, jód, chrom, železo, vápník a hořčík.

 

Celerové hranolky s fantastickou omáčkou (4 porce)

 

Celer - 2 ks (velké - celkem cca 1 kg) Olej - 4 lžíce Mletá paprika - 1 lžička Kari koření - 1 lžička Sušený česnek - 1 lžička

 

Na omáčku budete potřebovat tyto suroviny:

 

Zakysaná smetana - 200 g Rajče - 1 ks (nasekejte na drobno) Petrželka - 1 lžíce (nasekaná) Sladká chilli omáčka - 1 lžíce Česnek - 1 stroužek (prolisovaný či drcený)

 

Nejprve si připravte omáčku. Veškeré ingredience důkladně promíchejte, přidejte sůl a pepř dle chuti a dejte do lednice vychladit. Nyní si oloupejte celer a odstraňte vršek i spodek celeru, to abyste si zarovnali strany. Také se vám celer bude lépe krájet, protože bude na prkénku dobře stát.

 

Nakrájejte celer na plátky o tloušťce přibližně 1 cm a pak z plátků krájejte stejně silné hranolky. Dejte si do hrnce vařit vodu, osolte ji a jakmile se začne vařit, vhoďte do ní celerové hranolky. Vařte je zprudka asi 2 minuty, pak slijte vodu a vraťte hranolky zpátky do hrnce.

 

Přilijte olej, nasypte koření a promíchejte, aby byly hranolky rovnoměrně ochucené. Pak hranolky rozložte na plech, ale nedávejte je příliš k sobě. Dejte je péct do trouby, kterou jste si předehřáli na 220 °C. Pečte je asi 25 minut, aby trochu změkly.

 

K hranolkám se budou krásně hodit celerové karbanátky (4 porce)

 

Kuřecí prsa - 2 (větší kusy) Celer - 1 ks (velký) Sůl, pepř - na dochucení Žluté kari koření - 2 lžičky Olivový olej - 1 lžíce Hladká mouka - 1 lžíce Zakysaná smetana - k podávání (můžete nahradit i majonézou)

 

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kusy a celer nastrouhejte na hrubo a pak všechno rozmixujte tak, aby vznikla hustější kaše. Přidejte pepř, kari a sůl a důkladně promíchejte. Navlhčete si ruce a začněte tvořit karbanátky. Obalte je v mouce a osmažte na olivovém oleji.

 

Smažte je na mírném ohni minimálně 7 minut z každé strany. Pokud nezvládnete tolik celeru pohromadě (celerové karbanátky + celerové hranolky), můžete hranolky nahradit bramborovou kaší či lehkým salátkem. Před podáváním pak ještě ozdobte zakysanou smetanou či majonézou, prostě tím, na co máte chuť.

 

Hodnocení: 3.5

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.