Chovatelka.cz

Bydlení v orientálním stylu

Karla Miková

Zamilovali jste si orientální tance? Nebo jste plni nadšení z dovolené z Indie a toužíte orientálními prvky vyzdobit svůj byt? S námi se v realizaci nápadu neztratíte!

Země orientu - inspirujte se!

Když se řekne bydlení v orientálním stylu, jsou tím myšleny interiéry inspirované Indií, Čínou, Japonskem nebo Afrikou. Protože jsme ale již o bydlení v africkém stylu psali, zaměříme se na předešlé tři země. Každá má svá specifika, pro každou je typický jiný materiál a barevnost.

Japonsko - návrat k přírodě

Japonské bydlení je velmi harmonické a jejím účelem je návrat k přirozenosti – a tedy i k přírodě. Základním materiálem je dřevo, a to nejen pro vnitřní vybavení interiéru, ale i jako materiál pro výstavbu celého domu.

V Japonsku není striktně dodržováno rozdělení pokojů – k tomu vám bohatě postačí posuvné stěny – paravany, kterými si v případě potřeby „ukrojíte“ kousek soukromí kdykoliv. Také matraci sloužící ke spaní přes den jednoduše srolujete a místnost pak můžete použít jako obývací pokoj. Typické snížené spaní zajišťuje futon (tvrdá matrace, ručně vyrobená z přírodních materiálů). Sedí se na zemi a úložný nábytek bývá velmi skromný. Země je v japonských obydlích pokryta japonskými rohožemi z rákosí – tatami. Osvětlení zajišťují romantické lampióny.

Japonský styl bydlení je barevně velmi střízlivý – převažuje bílá, černá, červená a různé odstíny hnědé. Zdobným prvkem jsou kameny a oblázky seskupené do obrazců, bambusové sloupky či podstavce a z květin jasně vyhrávají bonsaje a orchideje.

Indie - pohodlí nade vše

Oproti Japonsku je na první pohled jasné, že se indický styl bydlení nebojí barev. Se sytými odstíny oranžové, žluté, červené, růžové, zelené, modré a fialové si s trochou fantazie můžete perfektně vyhrát. Barevným kobercem můžete dodat šmrnc holé zdi, stejně jako zlatými či stříbrnými nitěmi zdobeným indickým sárí.

Zárubně, okenice, ale i nábytek jsou vyráběny z bohatě zdobeného masivního dřeva. Masivní lavice, křesla, stoly a židle jsou výrazně snížené, doplněné o spoustu barevných polštářů. Kožené taburety slouží buďto k sezení nebo jako opěrka pod nohy. Také podlaha je dřevěná. Stěny bývají odlehčeny méně výrazným šedomodrým odstínem. Typické jsou taky sochy bohů a bůžků.

Čína - pozor na přezdobenost

Čína je ze všech orientálních stylů bydlení nejbarevnější, barevnost zde ale bohužel často dosahuje kýčovitosti. Příliš mnoho barev prostor opticky zmenšuje – dávkujte je proto opatrně. Dominantní je červená, typickým zdobným prvkem čínský porcelán a bohatě zdobené závěsné koberce. I zde se svítí především lampióny.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.