3 brambory, půl malé lžičky sladké mleté papriky, půl lžičky pálivé mleté papriky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 5 – 6 lžic kečupu, 1 menší cibule
Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme. Necháme zchladit, oloupeme a na jemno nastrouháme. Přidáme obě papriky, jemně nakrájenou cibulku, jemně utřený česnek, kečup a olej. Vše pořádně zamícháme a mažeme na topinky nebo jen tak na chleba.
500 g brambor, 200 g hrubé mouky, 200 g hladké mouky, sůl, 100 g slaniny, 250 g uzeného tvrdého sýra, zakysaná smetana
Dáme vařit velký hrnec vody, vodu osolíme. Brambory oloupeme a jemně nastrouháme, přidáme oba druhy mouky, sůl a vypracujeme těsto. Hotové těsto protřeme přes speciální cedník na halušky, nebo si jej postupně rozetřeme na prkýnko a rychle nožem odkrajujeme malé halušky přímo do vařící vody. Uvaříme, scedíme a rozdělíme na talíře. Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme vyškvařit. Dáme pozor, abychom ji nespálili. Halušky na talíři posypeme strouhaným sýrem, slaninou i s tukem a doprostřed talíře dáme lžíci zakysané smetany.
800 g syrových brambor, 200 g syrového celeru, 4 vajíčka, čtvrt litru mléka, 100 g hrubé mouky, sůl, česnek, tuk na smažení
Syrový celer i oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. V míse zvlášť smícháme mléko, vejce, mouku. Směs vlejeme k bramborám a přidáme utřený česnek a sůl podle chuti. Dobře všechny suroviny promícháme. Těsto roztíráme na vymaštěnou teflonovou pánev v tenké vrstvě a po obou stranách pečeme do červena. Často promícháváme. Placky podáváme se zeleninovým salátem.
Další chutné recepty do vaší kuchařky naleznete ZDE: Torteliny – specialita z italské kuchyně Recepty na zdravé kaše podle našich babiček Chutné recepty z brambor Chutné recepty z rýže Recepty na rychlé dezerty z lístkového těsta Rychlé recepty na slané koláče