Chovatelka.cz

Brachycefalický syndrom u psů

Kateřina Řehořová

Brachycefalický syndrom je onemocnění, kterým trpí především francouzští buldočci a mopsové. Jedná se o změny v dýchacích cestách, které vedou ke ztíženému průchodu vzduchu do plic. Následkem toho pes vydává zvuky, které lze snadno zaměnit s chrápáním. Je ovšem důležité, aby se majitelé takto nemocných psů naučili rozpoznat, kdy se jejich pes skutečně dusí a kdy „jen“ chrápe.

Všeobecně o brachycefalickém syndromu

Brachycefalický, neboli krátkohlavý (brachys = krátký, cephalos = hlava) syndrom je onemocněním, které nejčastěji postihuje tzv. krátkohlavá plemena – například francouzské buldočky a mopsy. Jedná se o onemocnění dýchacích cest, které zahrnuje následující:

zúžené nozdry zmenšení a zúžení nosní dutiny prodloužené měkké patro everze laryngálních váčků (tzv. Sakul) - vychlípení váčků sliznice hrtanu vedoucích k nemožnosti nádechu zvířete neúplné či nedokonalé vyvinutí průdušnice (hypoplazie trachey) součástí brachycefalického syndromu bývá také vrozený rozštěp patra

Následkem výše uvedených změn je ztížen průchod vzduchu dýchacími cestami zvířete.

Příznaky brachycefalickém syndromu

Brachycefalický syndrom lze u psa snadno rozpoznat – je totiž nejen viditelný, ale také slyšitelný. Je důležité, aby se majitelé psů trpících tímto syndromem naučili rozpoznat, kdy se jejich domácí mazlíčci skutečně dusí a nebo kdy „jen“ chrápou. Následkem zhoršeného dýchání, jsou takto nemocní psi citliví na přehřátí, hrozí jim také kolaps celého organismu. Je proto potřeba věnovat psům zvýšenou péči a vyhýbat se rizikovým situacím (například nenechávat psa bez dozoru v autě nebo na přímém slunci).

Léčba brachycefalickém syndromu

Stupeň rozsahu brachycefalickém syndromu lze posoudit například pomocí laryngoskopického vyšetření a pozorováním pohybu nosních křídel ve fázi nádechu. V odůvodněných případech je možné psovi trpícímu brachycefalickým syndromem, zejména pak zúženými nozdrami nebo prodlouženým měkkým patrem, pomoci - a to buď plastickou operací nebo chirurgickým zákrokem.

Hodnocení: 4.0

Počet: 4

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.