Chovatelka.cz

Americký eskymácký pes

Kateřina Řehořová

Toto psí plemeno bylo vyšlechtěno koncem 19. století v Americe. Jeho předchůdci jsou bílí němečtí špicové, kterým se svým vzhledem také podobá. Americký eskymácký pes existuje ve třech výškových variantách, přičemž kohoutková výška se pohybuje v rozmezí od 22, 5 do 47,5 centimetrů. Kromě rozmanitosti své výšky, vyniká americký eskymácký pes také povahou a snadným výcvikem.

Americký eskymácký pes a jeho povaha

Je to inteligentní, hravé a velmi společenské psí plemeno. Americký eskymácký pes vyniká také tím, že se velmi snadno cvičí. Svého pána a jeho rodinu nadevše miluje a nejlépe se cítí právě s nimi. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními zvířaty v domácnosti.

Základní charakteristika plemene Výška:

Trpasličí varianta amerického eskymáckého psa má kohoutkovou výšku pohybující se od 22,5 do 30 centimetrů, miniaturní varianta má kohoutkovou výšku 30 až 37,5 centimetrů a standardní varianta 37,5 až 47,5 centimetrů.

Váha:

Přesnou váhu standart amerického eskymáckého psa neuvádí.

Srst:

Americký eskymácký pes má dvojitou srst, která se skládá z hustého podsrstí a delší krycí srsti. Krycí srst je dlouhá, stojatá a rovná. U krku je zřetelný límec, který vyniká především u psů tohoto plemene. Zbarvení amerického eskymáckého psa může být bílé nebo krémově bílé.

Tělesné proporce Tělo:

Americký eskymácký pes má kompaktní a vyvážený tvar těla.

Hlava:

Toto psí plemeno má hlavu širokou a klínovitou, s ladným přechodem.

Oči:

Oči jsou mírné oválné, měli by být dobře posazené, ne nápadné či vypouklé. Zbarvení očí je preferované od tmavé po světle hnědou.

Uši:

Uši jsou trojúhelníkové, stojaté, dobře a vysoko posazené.

Krk:

Krk je středně dlouhý, nošený v hrdém vzpřímení. Je také dobře posazený, v silném a ladném oblouku.

Ocas:

Ocas je vysoko posazený, dlouhý a huňatý, vesele zatočený na záda.

Péče o srst

Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu.

Hodnocení: 4.0

Počet: 12

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.