Vanilka, Vanilkovník, Vanilla planifolia
Vanilkovník je tropická orchidej, která pochází ze střední Ameriky. V současné době se pěstuji i na Madagaskaru. Dosahuje výšky až 15 metrů, ke svému růstu potřebuje podporu, proto se šplhá po tropických stromech. Rostliny začínají plodit až v třetím roce, celkově se tyto rostliny pěstují až dvanáct let na jednom stanovišti.
Druhy vanilky, které se používají jako koření
- Vanilla planifolia – vanilovník plocholistý (vanilka pravá)
- Vanilla pompona – vanilovník velkokvětý
- Vanilla tahitiensis – vanilovník tahitský
Vanilka a její pěstování
Pro pěstování vanilky je nutná úrodná půda s dostatkem vody. Pěstební teplota by se měla pohybovat okolo 25 - 27 °C. Důležitá je také vlhkost vzduchu okolo 80%. Ideálním místem pro vanilku je vytápěný skleník, obývací pokoj a nebo vytápěná zimní zahrada.
Po výsadbě sazenic umístíme k rostlinám vhodnou oporu, např. tyč obalenou rašeliníkem. Tip: Pro podpoření růstu květů a plodů je vhodné rostliny pěstovat do 2 metrů výšky.
Opylování vanilky je velmi náročné
Opylování vanilky je jednou z nejdůležitějších prací pro její úspěšné pěstování. Vanilkové květy se otevírají na velmi krátkou dobu, která je mnohdy kratší než 1 den. Za tuto krátkou dobu je nutné květy opylit (květy opylují malé včelky – medonosky, které žijí pouze v Mexiku).
Pokud se tedy rozhodnete vanilku pěstovat, je nutné ji uměle opylit (s pomocí malého štětečku). Po přirozeném nebo umělém opylení se plody vanilky na rostlině objeví přibližně za 7 až 8 měsíců!
Sklizeň plodů vanilky
Po umělém opylení květu se vytvoří ze semeníku tenká, 16 až 30 centimetrů dlouhá tobolka, která je polodužnatá, naplněná černou kašovitou hmotou se spoustou drobných semen. Nejkvalitnější plody přináší rostliny až v pátém nebo osmém roce jejich pěstování.
Tobolky se musí sklidit ve správnou dobu, nesmí být přezrálé. Nejdůležitější látkou, kterou plody vanilky obsahují, je aromatický fenolický aldehyd vanilin, který dodává plodům příjemnou vůni a sladkou chuť.
Způsoby zpracování plodů vanilky
Plody vanilky se těsně po sklizni zpracovávají různými způsoby. Zpracování plodů po sklizni má hlavní význam v udržení jejich aroma, které je velmi cenné. Čerstvý lusk je měkký a poddajný.
Způsoby zpracování plodů:
- Mokrý způsob - spočívá v půlminutovém spaření tobolek ve vařící vodě, rychlém osušení a uložení na slunce.
- Suchý způsob - je používaný především v Mexiku, začíná zavadnutím tobolek v polostínu. Pak se tobolky střídavě suší na slunci a potí ve stínu.
Diskuze