Zavařování zeleniny – zavařená brokolice
Co potřebujete na 1 litr nálevu
1 lžíci hořčičných semínek, pár kuliček černého pepře, 1 bobkový list, půl lžičky kyseliny citrónové
Postup
Opláchnutou brokolici vložte do vroucí vody, kde jste přidali kyselinu citrónovou. Brokolici vařte až do té doby než přiměřeně změkne. Poté brokolici vyndejte z vody, rozeberte na menší kousky a naskládejte do zavařovacích sklenic. Zalijte ji horkou vodou. Sklenici sterilujte při 90 °C asi 20 minut.
Zavařování zeleniny – sladkokyselý květák s kapií
Co potřebujete na 1 litr nálevu
3 dl octa, 150 g cukru, půl lžičky kyseliny citrónové, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, kapie
Postup
Květák namočte do osolené vody a rozeberte na menší části. Jednotlivé části květáku dejte do vařící osolené vody, kde jste předem dali kyselinu citrónovou. Vařte cca 5 až 10 minut. Vařený květák naskládejte do sklenic a proložte nakrájenou kapií. Zalijte připraveným nálevem a sterilujte při teplotě 90 °C zhruba 15 minut.
Diskuze