Vánoční kapr s pivní omáčkou
K Vánocům a štědrovečerní večeři patří bezesporu kapr a bramborový salát. Chcete vyzkoušet nějaký originální recept k přípravě kapra? Zkuste kapra s pivní omáčkou.
Ingredience k přípravě kapra s pivní omáčkou (rozpis pro 4 osoby)
- 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupin
- 1 velkou cibuli
- 1 mrkev
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci mouky
- 1/2 litru světlého piva
- 100 gramů perníku
- 5 koleček citrónu
- bobkový list
- sůl
- cukr
- 2 hřebíčky
- 2 kuličky celého pepře
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce loupaných mandlí
Vánoční kapr s pivní omáčkou - postup přípravy
Kapra opláchneme, osušíme a nakrájíme na silné plátky. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme, oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Máslo rozpustíme a podusíme v něm cibuli s mrkví. Do druhého hrnce rozpustíme lžíci másla, přidáme hladkou mouku a mícháme tuto směs dokud nezezlátne. Poté přilijeme pivo (poznejte historii pěnivého moku) a prošleháme metličkou, aby se neutvořily žmolky.
Vzniklou omáčku přivedeme do varu a přidáme uvařenou mrkev s cibulí, bobkový list, hřebíček, pepř, sůl a 5 koleček citrónu. Omáčku vaříme přibližně 30 minut, poté přecedíme a nalijeme do širokého hrnce. Zeleninu udržujeme teplou. Nakonec nasypeme do omáčky nastrouhaný perník a podle chuti přidáme rozinky, mandle, sůl, cukr, citrónovou šťávu.
Do omáčky vložíme kousky ryby a při mírné teplotě je necháme podusit, případně dolijeme pivem.
Diskuze