Vanilkové rohlíčky - tradiční cukroví vánoc
Vanilkové rohlíčky jsou velmi známou a nedílnou součástí svátků vánočních.
Co budeme potřebovat k přípravě vanilkových rohlíčků
- 150 gramů hladké mouky
- 100 gramů tuku
- 30 gramů moučkového cukru
- 50 gramů lískových oříšků
- 1 žloutek
- citrónová kůra
- práškový a vanilkový cukr (na obalení vanilkových rohlíčků)
Vanilkové rohlíčky - postup přípravy
Mouku a cukr prosejeme na vále. K prosetým surovinám přidáme mleté ořechy (ořechy jsou tou výživnější částí receptu). V hromádce vytvoříme důlek, do kterého dáme změklé máslo a vypracujeme z této směsi těsto (ručně, zpočátku prsty, pak dlaní). Těsto necháme vychladit v chladničce (nejméně dvě hodiny, nejlépe přes noc).
Ze ztuhlého těsta odlamujeme kousky (velké průměrně 2 x 2 x 2 centimetry) a mezi dlaněmi vyválíme rychle rohlíček o průměru 5 - 7 milimetrů, aby nám těsto nestačilo změknout. Na plechu rohlíčky vytvarujeme do tvaru písmene C. Plech nevymazáváme, ideální je použití pečícího papíru. Vanilkové rohlíčky před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem. Místo ručního zpracování můžeme také použít masový strojek s násadou na cukroví, která má volitelné tvary. Vanilkové rohlíčky pečeme při 150 - 160°C dozlatova. Po upečení ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.
Diskuze