Chovatelka.cz

Třešně - zavařování třešní

Kateřina Řehořová

Máte rádi třešně? Nyní je ideální čas, kdy si můžete třešně koupit a zavařit. Uvidíte jak budete rádi, když v zimě na třešně dostanete chuť a budete je mít zrovna při ruce.

Třešně - zavařování třešní

Máte rádi třešně? Nyní je ideální čas, kdy si můžete třešně koupit a zavařit. Uvidíte jak budete rádi, když v zimě na třešně dostanete chuť a budete je mít zrovna při ruce. 

Třešňový kompot Co budeme potřebovat

1 litr vody, 420 gramů cukru, 3 gramy kyseliny citrónové, třešně.

 

Postup přípravy

Třešně na kompotování musí být pevné a přitom nepopraskané, vyzrálé. S ohledem na značnou ztrátu barvy v kompotu jsou vhodnější tmavé odrůdy. Plody odstopkujeme, vytřídíme nahnilé a poškozené od ptáků. Jsou-li třešně červivé, zalijeme je v nádobě vodou teplou 40°C a přidáme 10 gramů soli na litr vody. Po hodině by měly larvy vylézt. Poté opláchneme třešně vodou. Třešně nepředvařujeme. Po naplnění do sklenic zaléváme horkým nálevem připraveným dle receptury. Sklenice o objemu 1 litr sterilujeme 20 minut při 80°C, sklenice o objemu 0,5 litru sterilujeme 16 minut při 85 °C.

 

Hodnocení: 3.5

Počet: 45

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.