Třešně - zavařování třešní
Máte rádi třešně? Nyní je ideální čas, kdy si můžete třešně koupit a zavařit. Uvidíte jak budete rádi, když v zimě na třešně dostanete chuť a budete je mít zrovna při ruce.
Třešňový kompot
Co budeme potřebovat
1 litr vody, 420 gramů cukru, 3 gramy kyseliny citrónové, třešně.
Postup přípravy
Třešně na kompotování musí být pevné a přitom nepopraskané, vyzrálé. S ohledem na značnou ztrátu barvy v kompotu jsou vhodnější tmavé odrůdy. Plody odstopkujeme, vytřídíme nahnilé a poškozené od ptáků. Jsou-li třešně červivé, zalijeme je v nádobě vodou teplou 40°C a přidáme 10 gramů soli na litr vody. Po hodině by měly larvy vylézt. Poté opláchneme třešně vodou. Třešně nepředvařujeme. Po naplnění do sklenic zaléváme horkým nálevem připraveným dle receptury. Sklenice o objemu 1 litr sterilujeme 20 minut při 80°C, sklenice o objemu 0,5 litru sterilujeme 16 minut při 85 °C.
Diskuze