Švestky - jak prospívají našemu zdraví?

Švestky nejsou jen pouhou surovinou, která je nezbytná k výrobě kvalitní pálenky. Nepatří mezi kalorické bomby, takže pokud chcete zhubnout nebo chcete rychle utišit hlad, zařaďte je do svého jídelníčku.

švestky

 

Pěstování

 

Pěstování švestky domácí má už ve střední Evropě dlouhou tradici. U nás se nejčastěji pěstují právě švestky, které dozrávají koncem léta. Na pěstování nejsou vůbec náročné a můžete je pěstovat i na malém pozemku. Výsadbu byste měli provést v období od listopadu do února, ale klidně je můžete zasadit i v létě. Ale nesmí být velké horko ani sucho. Stromky musíte pravidelně zalévat. Přihnojovat byste měli raději univerzálním hnojivem. V období vegetace jim můžete dopřát i tekuté hnojivo, díky kterému bude mít švestka silný kořenový systém. 

 

Účinky

 

Švestky obsahují spoustu vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků. Díky vláknině jsou účinným přírodním prostředkem proti zácpě. Pomáhá vyplavit přebytečnou, zadržovanou vodu a pročistí střeva. Ve švestkách se také nachází vitamín E, díky kterému švestky preventivně působí proti vzniku některých druhů rakoviny a pomáhají při léčbě srdečních chorob. Švestky vám také uhlídají správnou hladinu cholesterolu v krvi. Švestky dále obsahují vitamín A a B, jsou bohaté na vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo a zinek.

 

Švestky nemusíte konzumovat jen čerstvě utržené ze stromku. Můžete si je zmrazit nebo si z nich připravte kompot. Také se z nich vyrábí povidla, která můžete použít jako náplň do ovocných knedlíků, do buchet či koláčů. Abychom nezapomněli, vyrábí se z nich oblíbená slivovice. Pomáhá při léčbě dny, revmatismu, při onemocnění krevního oběhu a prospívá i ledvinám a játrům. Pokud je budete konzumovat pravidelně, spolehlivě jimi zaženete nervozitu, stres a zbavíte se i depresí.

 

Typy švestek

 

  • Pološvestky - dužnina je oproti pravým švestkám měkčí a také mají kulatější tvar
  • Slívy - plody jsou malé kulovité a pecky se hůře odstraňují
  • Švestky - mají purpurovou až fialovou barvu, jsou oválné, pecky jsou ploché, špičaté na obě strany a snadno je odstraníte
  • Mirabelky - sladké kulovité plody žluté nebo červené barvy
  • Renklódy - velké kulovité plody jsou sladké jako med a vyznačují se kyselou slupkou, kterou není snadné oloupat

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies