Šípková marmeláda
Šípky, jsou plody růže šípkové, které dozrávají v září až říjnu. Obsahují mnoho vitamínu (převážně vitamín C), dále pak také vitamín B, B1 a karoten. Šípky můžeme použít sušené k přípravě čaje, nebo z nich můžeme připravit výbornou šípkovou marmeládu, která se skvěle hodí ke zvěřině. Recept je opravdu snadný.
Co budeme kromě šípků potřebovat
1 kilogram šípků, 200 - 300 gramů pískového cukru, 1/2 sáčku želírovacího přípravku.
Postup přípravy šípkové marmelády
U šípků odstraníme okvětí a stopky, zalijeme vodou a pozvolna vařímedo změknutí. Poté měkké šípky důkladně prolisujeme přes sítko a vzniklý šípkový protlak vaříme do zhoustnutí. Přidáme pískový cukr, želírovací přípravek. Poté ještě chvíli zvolna povaříme. Horkou šípkovou marmeládu nalijeme do předem připravených sklenic, uzavřeme je a sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C.
Diskuze