Sansiviera - „tchýnin jazyk”, charakteristika a základní rady pro pěstování

Sanseviera je světlomilná rostlina, která upřednostňuje ostré rozptýlené světlo ale snáší i lehký polostín. Pokládá se téměř za nezničitelnou rostlinu, proto se sansivieře lidově říká „tchýnin jazyk”.
Sansiviera

Sansiviera, charakteristika a základní rady pro pěstování

Sanseviera pochází ze západní Afriky. Je to nenáročná rostlina, která, pokud není přemokřená, přežije takřka v jakýchkoliv podmínkách. Pokládá se téměř za nezničitelnou rostlinu, proto se sansivieře lidově říká „tchýnin jazyk”. Sanseviera je světlomilná rostlina, která upřednostňuje ostré rozptýlené světlo ale snáší také lehký polostín. Pestrolisté variety jsou více světlomilné a dobře reagují na přímé sluneční paprsky.

V zimě je nutné umístit sansevieru na prosvětlené stanoviště. Ideální je umístit rostlinu na východním nebo západním okně. Sansivieře vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro rostlinu ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Ideální je před větrem a deštěm chráněné stanoviště.

Jak zalévat tchýnin jazyk?

Pěstujeme-li sansivieru při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Sansiviera je nenáročná na vodu a také na vlhkost vzduchu. Sansivieru zaléváme měkkou, odstátou vodou. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro sansivieru

V létě hnojíme sansivieru jedenkrát za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, rozpuštěného ve vodě. Výživu je dobré občas doplnit speciálním hnojivem obsahující stopové prvky. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování pokojových rostlin. Rostliny přesazujeme na jaře 1x za dva roky. Vhodný pěstební substrát pro pěstování sansiviér se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku. PH substrátu je 5,5 – 6,5.

Sansiviera – množení

Tchýnin jazyk množíme bočními výhonky na jaře. Rostlinu můžeme množit také listem nebo částí listu. K množení listem použijeme starý list, který rozřežeme na kousky dlouhé 4 až 5 cm a na vzduchu jej trochu přisušíme. Potom list spodním koncem vsadíme do písku a po zakořenění, přesazujeme do květináče se substrátem. Vhodný pěstební substrát pro pěstování sansiviér se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku.

Choroby a škůdci

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty).

Zaschlé listy a hnědé špičky

V místnosti, kde sansivieru pěstujeme je příliš suchý vzduch.

Žloutnutí listů

Pokud žloutne u sansiviery mnoho listů a zároveň také vypozorujeme vadnutí a hnilobu, bývá nejčastější příčinou příliš mnoho vody. Pokud příznaky vadnutí a hniloby chybí, může být žloutnutí listů způsobené podvýživou.

Druhy sansivier

  • Sansiviera trifasciata
  • Sansiviera trifasciata „Laurentii”
  • Sansiviera cylindrica
  • Sansiviera arborescens
  • Sanseviera zeilanica
  • Sansiviera trifasciata „Hanhii”
  • Sansiviera trifasciata „golden Hahnii”
  • Sansiviera trifasciata „silver Hahnii”
  • Sansiviera grandis
  • Sansiviera trifasciata „Craigii”
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies