Zapečené těstoviny s párkem a žampióny
250 g žampiónů, 100 g strouhaného sýra, 1 větší pórek, 3 vejce, 300 g pikantnějších párků, 100 ml mléka, 1 balíček těstovin, mletý pepř, sůl, olej.
Postup přípravy
Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky, párky nakrájíme na kolečka. Smícháme a orestujeme na rozehřátém oleji. Pórek nakrájíme na půlkolečka, přidáme ho do směsi a krátce jej osmahneme. Těstoviny uvaříme podle návodu a scedíme je.
Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno nasypeme polovinu těstovin. Na těstoviny přidáme žampionovou směs a přikryjeme zbylými těstovinami. V mléce rozšleháme vejce, osolíme i opepříme a směsí zalijeme těstoviny.
Nakonec posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě na 185 °C pečeme dozlatova. Zapékané těstoviny jsou velmi dobré jak teplé, tak i studené.
Oříšková rýže
100 g mletých lískových oříšků, 50 g drcených lískových oříšků, 300 g jasmínové rýže, třtinový cukr.
Jak na to?
Rýži uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Řídíme se návodem na obalu, nebo vaříme tak, jak jsme zvyklí. Jasmínová rýže se bude trochu lepit, i když nám k vaření postačí 12 - 15 minut.
Mezitím si nameleme a nasekáme lískové oříšky, pár jich necháme vcelku. Rýži v hrnci nebo v míse promícháme podle chuti s cukrem, mletými a nasekanými ořechy, pokapeme rumem (dětem podáváme bez alkoholu).
Dobře promícháme. Oříškovou rýži servírujeme teplou, na talíři ji přelijeme máslem, na ozdobu posypeme cukrem a jádry ořechů.
Sýrové řízečky s petrželkou
4 plátky eidamu na smažení, 4 plátky šunky, petrželka, olej, 2 vejce, strouhanka, hladká mouka.
Postup přípravy
Plátky eidamu na smažení obalíme v sekané petrželce kudrnce. Kolem nich ovineme plátky šunky. Sýrové řízečky obalíme jako klasické řízky - v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
Sýrové řízečky smažíme na rozpáleném oleji z každé strany asi 3 minuty. Sýrové řízečky podáváme s brambory a čerstvou zeleninou. Podáváme ihned. Můžeme přidat tatarskou omáčku.
Diskuze