Které ovocné stromy se na podzim a v zimě stříhají?
V období od prosince do března je ideální čas na to, abychom dali svým ovocným stromům a keřům novou vitalitu na jaro a prostříhali je. Vhodným řezem podporujeme či omezujeme bujení a regulujeme tak kvalitu a bohatost plodů či květů. Dnes si povíme, jak na to.
Zahradní kalendář – kdy řezat jednotlivé ovocné stromy?
- jádroviny - v období vegetačního klidu (prosinec až březen)
- peckoviny – v období vegetace (nejlépe hned po sklizni)
- bobuloviny – preferujte zmlazovací řez (od listopadu do března)
- ořešák – v období vegetace
Typy řezů - základní
- Udržovací řez
- Tvarovací řez
- Výchovný řez
- Zmlazovací řez
Zmlazovací řez
Zmlazovací řez se používá a starých a zanedbaných stromů, jeho účelem je dodat stromům novou vitalitu. Ořezávat by se měly větve jakkoliv poškozené, vzájemně se křížící, přehoustlé nebo větve omezující dozrávání plodů.
Výchovný řez
Výchovný řez se provádí u mladých stromů 2 až 5 let po výsadbě. Zkracujeme hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví. Všechny ostatní výhony se odstřihují nebo ponechávají bez řezu. Křížící se větve odstraňujeme.
Řez ovocných stromů po výsadbě
Řez po výsadbě spočívá v zastřihnutí nejen větví, ale také kořenů. Zastřihují se poškozené kořeny těsně za místem poškození, zdravé kořeny zkracujeme mírně. Řez větví je třeba provést radikálně, jen tak dosáhneme bohatých přírůstků.
Řez ovocných stromů – důležité upozornění!
- Vždy řez provádějte nad pupenem, nebo ve větvení.
- U řezů nad 1 cm v průměru se musí rány zamazat včelařským voskem, aby strom nenapadla infekce!
- Větve řežeme vždy cca 0,5 cm nad pupenem pod úhlem 30 – 45 °, abychom ho nepoškodili.
- Je potřeba pracovat s kvalitními, ostrými pilami a pilkami, které upotřebíme k odstraňování silnějších a pevnějších větví.
- Na slabší větve postačí zahradnické nůžky.
- K začišťování ran po odřezaných větvích potřebujeme zahradnický nůž, nejlépe takzvanou žabku.
- Při práci dbáme na to, aby všechny řezy byly hladké, s čistými neotřepenými okraji.
Diskuze