Recepty na neobvyklé bábovky
Každého z nás někdy "chytne mlsná" a koukáme, kde je co dobrého. Potom jsme vděčni, když někde v kuchyni, či ve spíži objevíme takovou čerstvě upečenou bábovku. A když si ještě uvaříme dobrou kávu, nebo čaj, je to opravdu to nejlepší, čím můžeme tu naši "mlsnou" uspokojit.
Recept na bábovku s ananasem
2 hrníčky polohrubé výběrové mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek vlažného mléka, půl hrníčku oleje, 3 vejce, 1 balíček prášku do pečiva, šťáva z 1 citrónu, 250 g čerstvého nebo kompotového ananasu, máslo a kokos na vymazání a vysypání formy, cukr na posypání
Jak budeme postupovat
Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme jemně strouhaným kokosem. Do mísy dáme celá vajíčka s cukrem a šleháme ručním elektrickým šlehačem do rozpuštění cukru a napěnění směsi. Zašleháme olej, mléko, citrónovou šťávu bez pecek a po lžících k vyšlehané směsi přimícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme drobné kousky okapaného ananasu. Hotové těsto přemístíme do vymazané formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C, po 25 minutách teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 15 minut. Jestli je bábovka upečená poznáme, když doprostřed těsta píchneme špejli, a ta nám zůstane čistá. Bábovku necháme chvilku zchladit a ještě teplou ji vyklopíme a pocukrujeme. Krájíme až po úplném vychladnutí.
Recept na bábovku z pomazankového másla
200 g polohrubé výběrové mouky, 200 g práškového cukru, 1 pomazankové máslo čisté, 3 – 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 4 polévkové lžíce mléka, sníh ze zbylých bílků, hrst rozinek, půl balíčku prášku do pečiva, máslo a kokos nebo strouhanka na vymazání a vysypání formy, cukr moučka na posypání hotové bábovky
Jak budeme postupovat
Ze všeho nejdříve si vymažeme a vysypeme formu na bábovku a dáme si předehřát troubu na 175 °C. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s oběma cukry, přidáme pomazankové máslo, mléko a po lžících vmícháváme mouku s práškem do pečiva a sněhem. Nakonec lehce přidáme rozinky, které jsme předem namočili a po okapání posypali polohrubou moukou, aby nám neklesly ke dnu.. Těsto vlejeme do formy a pečeme zhruba asi 40 minut. Pokud se nám povrch připaluje a těsto ještě není upečené, tak jej přikryjeme vystřiženým kruhem z alobalu nebo pečícího papíru. Po upečení necháme chvilku ve formě a ještě teplé vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem. Po úplném vychladnutí můžeme nakrájet.
Diskuze