Puchrovitost švestek – původce onemocnění
Původcem onemocnění je houba Taphrina pruni.
Puchrovitost švestek – co způsobuje
Puchrovitost švestek způsobí, že švestky jsou podlouhlé, zploštělé a pokryté bělavým povlakem houby. Plody jsou uvnitř duté a bez pecky. Během léta napadené švestky vysychají a opadají nebo v případě vlhkého počasí hnijí.
Mezi jednotlivými odrůdami švestek jsou výrazné rozdíly v citlivosti k puchrovitosti. Mnoho odrůd není houbou napadeno vůbec, naopak nejhůř je poškozována domácí švestka. V lokalitách, kde je velký výskyt puchrovitosti může houba způsobit až 70% ztráty na ovoci.
Puchrovitost – jak se vyvíjí
Houba přezimuje v korunách stromů a to ve formě blastospor nebo perenujícího mycelia. Začátkem jara, začne prorůstat do květů (základů plodů) a způsobí jejich onemocnění.
Puchrovitost švestek – ochrana švestek
V místech, kde se onemocnění vyskytuje se doporučuje provést alespoň jedno ošetření švestek v době rašení a další dvě těsně před tím, než stromy začnou kvést a ihned po odkvětu.
Diskuze