90 gramů tuku
40 gramů moučkového cukru
1 žloutek
vanilku
1 lžičku kypřícího prášku
Na naplnění a ozdobení lineckých košíčků si připravte kakaový, vanilkový nebo marcipánový pudinkový prášek
polotučné mléko
kompotované meruňky nebo broskve
šlehačku
drobné ovoce – například rybíz, nakrájené kiwi apod.
Postup přípravy lineckých košíčků
Na vále prosijeme mouku, cukr a kypřící prášek, přidáme tuk a nožem jej v mouce rozsekáme na drobné kousky. Vše promneme, přidáme žloutek a krátce zpracujeme v těsto. Těsto na linecké košíčky necháme 1 hodinu v ledničce vychladnout. Poté z těsta vyválíme plát a z plátů nakrájíme formičkami kolečka, které vložíme do tukem vymazaných košíčků. Linecké košíčky pečeme ve středně vyhřáté troubě při 200 °C. Po vychladnutí košíčky z forem vyklopíme a naplníme pudinkem.
Košíčky naplníme pudinkem (vanilkovým, čokoládovým, marcipánovým..), do středu dáme půlku kompotované broskve nebo meruňky. Okolo ovoce nastříkáme pytlíkem šlehačku, kterou přizdobíme kuličkami rybízu, kousky kiwi, nebo mandarinkami.
Recept na klasické linecké těsto a linecké slepované cukroví ZDE