Co budeme potřebovat k přípravě lineckých košíčků
- 160 gramů hladké mouky
- 90 gramů tuku
- 40 gramů moučkového cukru
- 1 žloutek
- vanilku
- 1 lžičku kypřícího prášku
Na naplnění a ozdobení lineckých košíčků si připravte
- kakaový, vanilkový nebo marcipánový pudinkový prášek
- polotučné mléko
- kompotované meruňky nebo broskve
- šlehačku
- drobné ovoce – například rybíz, nakrájené kiwi apod.
Postup přípravy lineckých košíčků
Na vále prosijeme mouku, cukr a kypřící prášek, přidáme tuk a nožem jej v mouce rozsekáme na drobné kousky. Vše promneme, přidáme žloutek a krátce zpracujeme v těsto. Těsto na linecké košíčky necháme 1 hodinu v ledničce vychladnout. Poté z těsta vyválíme plát a z plátů nakrájíme formičkami kolečka, které vložíme do tukem vymazaných košíčků. Linecké košíčky pečeme ve středně vyhřáté troubě při 200 °C. Po vychladnutí košíčky z forem vyklopíme a naplníme pudinkem.
Zdobení plněných lineckých košíčků
Košíčky naplníme pudinkem (vanilkovým, čokoládovým, marcipánovým..), do středu dáme půlku kompotované broskve nebo meruňky. Okolo ovoce nastříkáme pytlíkem šlehačku, kterou přizdobíme kuličkami rybízu, kousky kiwi, nebo mandarinkami.
Diskuze