Plemena koček – kočka savanová

Kočka savanová patří mezi nejnovější kočičí plemena. Počet chovatelů tohoto plemene je velmi nízký, přesto je poptávka po savanové kočce obrovská. Je totiž šelma a domácí mazlíček v jednom.
Kočka savanová

Jak vzniklo plemeno kočky savanové?

Savanová kočka vznikla zkřížením servala, který pochází z Arfiky a domestikované kočky. Provést toto zkřížení není vůbec jednoduché, proto se rozlišují další podgenerace kočky savanové (například které vzniknou zkřížením kočky savanové a jiné domestikované kočky). Podobná křížení se provádějí s nejčastěji s kočkou egyptskou, serengetskou nebo bengálskou.

Odkud název „savanová“?

V roce 1980 se šlechtitelce Judy Frank poprvé podařilo vyšlechtit koťátko kočky savanové. Pojmenovala jej Savana a odtud pochází název celého plemene.

Kočka savanová u nás

Přestože je zatím plemeno kočky savanové velmi vzácné, i u nás již existují chovatelé toto mazlíčka-šelmy. Cílem chovatelů je vyšlechtit kočku, která bude mít fyzické dispozice servala a povahu domácího mazlíčka. V současné době jsou savanové kočky stále velmi divoké a nespoutané. Protože první tři generace savanové kočky jsou neplodné, je tedy velmi těžké zkřížit dvě kočky savanové – obvykle se to podaří až po pěti generacích.

Vzhled kočky savanové - barva a srst

Srst savanových koček je krátká, barva od černé, černošedé až po hnědošedou nebo stříbrošedou.

Vzorování

Kočky savanové mohou mít tygrovaný nebo tečkovaný vzor, svým vzhledem působí jako skutečné divoké šelmy a svou nádhernou srstí se mohou rovnat kočce bengálské.

Krk

Krk savanové kočky je dlouhý.

Hlava

Vzhledem k mohutnému krku působí menším dojmem, tvoří pomyslný trojúhelník. Nos je dlouhý a brada velmi malá – podobně jako u divokých šelem.

Uši

Velké, zakulacené, široká základna.

Končetiny

Kočka savanová má velice dlouhé končetiny, na kterých se pohybuje velmi ladně a rychle.

Další zajímavé články z rubriky plemena koček

Kočičí zlozvyky - pryč s nimi

Kočičí plemena vhodná pro alergiky

Kočka sokoke - mazlíček nebo tygr?

Nejoblíbenější plemena koček

Kočičí plemeno devon-rex

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies