Parson Russell teriér

Parson Russell teriér je bratr velmi oblíbeného Jack Russell teriéra. Tyto dvě (dnes již oddělené) psí plemena mají ovšem stejnou historii, protože tvořili jedno plemeno. Pro svůj temperament a inteligenci se výborně hodí na agility nebo flyball.

Parson Russell teriér

Parson Russell teriér a jeho původ

Parson Russell teriér je vlastně bratr velmi oblíbeného Jack Russel teriéra. Tyto dvě (dnes již oddělené) psí plemena mají ovšem stejnou historii, protože tvořili jedno plemeno. Původně se Russel teriérům říkalo Parson Jack Russell teriér. V roce 2001 byli Parson Jack Russell teriéři oficiálně rozděleni na dvě samostatná plemena: na menšího Jack Russell teriéra a většího Parson Russell teriéra.

Parson Russell teriér - povaha

Parson Russell teriér je velice inteligentní, živé, učenlivé, pracovité, temperamentní, hravé a oddané psí plemeno. Svou rodinu velice miluje. Snese se i s ostatními domácími zvířaty (zejména pokud s nimi vyrůstá odmalička). Pro jeho temperament a inteligenci se výborně hodí na agility nebo flyball.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 34 až 38 centimetrů, fena má v kohoutku 31 až 35 centimetrů.

Váha:

Standart FCI přesnou váhu neuvádí.

Srst:

Srst má Parson Russell teriér přirozeně drsnou (rough). Vyskytuje se však i varianta hladká (smooth)(broken). Štěňata se rodí zpravidla hladkosrstá. Konečný typ jejich srsti lze s jistotou určit někdy až po několika měsících života. Zbarvení je čistě bílé nebo s tříslovými, citronovými či černými znaky, přednostně omezenými na hlavu nebo kořen ocasu. nebo středně hrubá

Tělesné proporce Parson Russell teriéra

Tělo:

Celková délka těla je mírně větší než výška od kohoutku k zemi.

Hlava:

Lebka plochá, přiměřeně široká, k očím se postupně zužuje.

Oči:

Mandlovitého tvaru, dosti hluboko vsazené, tmavé, s ostražitým výrazem.

Uši:

Malé, ve tvaru písmene V, spadající dopředu, nesené těsně u hlavy. Ohyb ucha nemá být výše, než je vrchol lebky. Kůže střední tloušťky.

Ocas:

Obvykle se kupíruje. Kupírovaný: vhodná délka, která tvoří vyvážený poměr k tělu a umožňuje dobré uchopení rukou. Silný, rovný, vysoko nasazený, čile nesený. Nekupírovaný: střední délka, co nejrovnější, tvoří vyvážený poměr k tělu silný u kořene ocasu, zužující se ke konci. Vysoko nasazený, čile nesený.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá 13-ti až 15-ti let , ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies