Recept na švestkový závin
300 g polohrubé mouky, 120 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce mléka, půl lžičky prášku do pečiva, strouhaný perník, čerstvé švestky, trocha mléka na potření
Jak budeme postupovat
Prosátou mouku s rozmíchaným práškem do pečiva dáme do mísy a přidáme na plátky nakrájené změklé máslo, vejce, cukr, mléko a rukama vypracujeme hladké, pružné těsto. V lednici necháme chvíli odpočinout.
Mezitím si rozpůlíme omyté a osušené švestky, zbavíme je pecek. Těsto rozválíme na pomoučené utěrce nebo pečícím papíru, bohatě posypeme strouhaným perníkem a hustě poklademe půlenými švestkami. Pomocí utěrky závin srolujeme a uložíme na vymazaný plech. Potřeme oslazeným mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C pěkně do zlatavé barvy.
Recept na jablečné řezy se sádlem
400 g hladké mouky, 200 g sádla (musí být, aby těsto bylo křehké a dobré), 2 žloutky, 2 lžíce octa, několik lžic vody (záleží na mouce), špetka soli, strouhanka, hrubě nastrouhaná jablka, mletá skořice, moučkový cukr
Jak budeme postupovat
Do přesáté mouky dáme žloutky, ocet, sůl, plátky sádla a vodu. Vypracujeme v hladké těsto, které necháme odpočinout. Nejlepší je přes noc v lednici. Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu těsta rozválíme a dáme na plech, posypeme strouhankou a dáme vrstvu strouhaných jablek.
Posypeme skořicí a podle kyselosti jablek můžeme přidat i moučkový cukr. Můžeme přidat i hrubě nasekané vlašské ořechy. Jablka přiklopíme druhou plackou těsta, propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Krájíme až po úplném vychlazení, povrch posypeme mletým cukrem.
Recept na jablečné bramboráky
300 g polohrubé mouky, 1 kg jablek, 3 vejce, 4 dl mléka, špetka skořice, olej na smažení, moučkový cukr
Jak budeme postupovat
Do hlubší misky nalijeme víno, přidáme vejce a pořádně rozmícháme. Přisypeme mouku, na hrubším struhadle nastrouhaná, oloupaná jablka, skořici a smícháme v těsto. V pánvi s rozpáleným olejem tvoříme bramboráky a smažíme po obou stranách. Skládáme na rozložené ubrousky, abychom je zbavili přebytečného tuku. Jednotlivé porce posypeme moučkovým cukrem.
Diskuze