Co budeme potřebovat k přípravě oříškových laskonek
- 5 bílků
- 170 gramů práškového cukru
- 100 gramů nastrouhaných oříšků (mandlí, vlaškých oříšků nebo lískových oříšků)
- 50 gramů polohrubé mouky
- 50 gramů rozpuštěného másla
Kávový krém k naplnění
- 200 mililitrů mléka
- 100 mililitrů silné černé kávy
- 40 gramů pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 150 gramů moučkového cukru
- 250 gramů másla
- ¼ balíčku vanilkového cukru
Oříškové laskonky – postup při přípravě
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce zamícháme cukr smíchaný s oříšky, poté přidáme mouku a nakonec opatrně přiléváme rozpuštěné polovychladlé máslo. Lehce promícháme a na tukem vymazaný plech lžičkou tvoříme malé hromádky. Oříškové laskonky pečeme pomalu v mírně vyhřáté troubě při 150°C, dokud se kromádky nerozpečou do placiček. Po upečení laskonky ihned špachtlí sundáváme z plechu a vychladlé plníme krémem. Toto cukroví potřebuje proležet minimálně 10 dní.
Kávový krém - postup přípravy
Mléko (o účincích mléka zde) ohřejeme téměř k varu, poté vlijeme kávu rozmíchanou pudinkovým práškem a za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme 2 minuty. Poté tuto směs sejmeme z plotýnky a za velmi častého zamíchání vychladíme, vložíme do šlehače, přidáme prosátý moučkový cukr a mixujeme. Při šlehání přidáváme postupně kousky změklého másla. Nakonec přidáme vanilkový cukr. Vše vyšleháme mixérem do hladkého krému, kterým následně plníme oříškové laskonky.
Diskuze