Marcipánové koláčky (rozpis na 40 koláčků)
- 400 gramů hladké mouky
- 150 gramů moučkového cukru
- 200 gramů másla
- 150 gramů marcipánové hmoty
- 1/8 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
- 125 gramů meruňkové nebo rybízové marmelády (nejlepší je domácí)
poleva a zdobení marcipánových koláčků
- 125 gramů moučkového cukru
- 30 gramů sekaných pistácií (oříšky doplníte tělu zdraví prospěšné látky)
- 1 lžíce meruňkovice
Marcipánové koláčky – postup přípravy
Na vál rozprostřeme mouku, přidáme 100 gramů cukru, sůl, vejce a změklé máslo. Vypracujeme v hladké těsto, které necháme 30 minut v lednici. Na moukou posypané ploše vyválíme plát 2 milimetry široký. Poté z něj vykrájíme 80 marcipánových koláčků, které vložíme na plech s pečícím papírem.Marcipánové koláčky pečeme při 150°C. Koláčky by měly zůstat bledé. Marcipán zpracujeme s rumem a 50 gramy moučkového cukru. Tence vyválíme a vykrojíme 40 koláčků. Spodní stranu koláčku namažeme meruňkovou nebo rybízovou marmeládou, přiložíme marcipánovou placičkou a přiklopíme druhou částí koláčku, kterou jsme upekli. Poté koláčky polijeme polevou a zdobíme. Polevu si můžeme připravit z moučkového cukru, který vymícháme s meruňkovicí do hladka, a poté touto směsí koláčky potíráme. Povrch ozdobíme pistáciemi ještě než poleva ztvrdne, aby dobře přilnuly.
Diskuze