Kalanchoe a její pěstování

Kalanchoe neboli kolopejka, je oblíbená pokojová rostlina, která je nenáročná na pěstování. Přečtěte si více o jejím pěstování, množení a odrůdách.

Kalanchoe

Všeobecně o kalanchoe

Kalanchoe neboli kolopejka je rostlina z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae). Pochází ze severního Madagaskaru, kde se doposud hojně pěstuje. Mezi nejznámější odrůdy patří Kalanchoe blossfeldiana, Kalanchoe manginii, Kalanchoe pinnata, Kalanchoe daigremontiana a Kalanchoe tubiflora.

Vhodné stanoviště a pěstební substrát

Kalanchoe vyhovuje takřka jakékoliv umístění, rostlina by ale neměla být na přímém slunci. Ideální je místo v polostínu. Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C (maximálně však 25°C). V zimě by se měla teplota při pěstování rostliny pohybovat od 10 do 15°C.

Jak zalévat kalanchoe?

Pěstujeme-li kalanchoe při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Tato pokojová rostlina je nenáročná na vodu a také na vlhkost vzduchu. Kolopejku zaléváme měkkou, odstátou vodou. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostliny. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste.

Hnojení a substrát

Od března do září, 1x za 14 dní rostlinu přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro kaktusy. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší každé 2 až 3 roky. Vysazují se do širokých, nízkých květináčů. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Množení kalanchoe

Na jaře nebo a v létě můžeme kolopejku množit -  řízkováním nebo tzv. brutem (na matečné rostlině vyrůstají nové malé rostlinky, které z ní opadávají na zem a okamžitě zakořeňují). Odpadlé výhonky lze vysadit do květináče s pěstebním substrátem.

Aby kalanchoe kvetla...

Pokud chceme docílit toho, aby nám kalanchoe kvetla, je vhodné rostlině uměle zkrátit den. Jsou to krátkodenní rostliny a rozkvetou, jestliže je během 4 až 6 týdnů vystavíme dennímu nebo umělému světlu na pouhých 8 až 10 hodin denně.

Kalanchoe - choroby a škůdci

Kalanchoe nejčastěji napadají červci a mšice. Při nadměrné vlhkosti se může vyskytnout padlí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 134 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies