Recept na vaječné řízky (pro 4 osoby)
4 vajíčka, 4 lžíce strouhanky, 1 lžíce ovesných vloček, sůl, 1 lžíce mléka, nastříhaná pažitka, olej na smažení
Postup přípravy
Vajíčka rozklepneme do mísy, přidáme strouhanku, vločky, mléko, sůl, jemně nastříhanou pažitku a pořádně zamícháme. Na pánvi zahřejeme olej a čtvrtinu vzniklé směsi nalijeme do horkého oleje.
Smažíme po obou stranách 4 vaječné řízky. Podáváme s bramborem a zeleninovou oblohou nebo na krajíci chleba, který namažeme hořčicí, položíme na něj vaječný řízek a zdobíme kyselou okurkou, kapií, kolečky cibulky apod.
Recept na selskou omeletu (pro 4 osoby)
6 vajíček, 400 g předem uvařených brambor, 1 cibule, 150 g salámu nebo klobásy, 3 lžíce mléka, sůl a čerstvě mletý černý pepř, olej, tvrdý sýr na posypání a pažitku
Postup přípravy
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky, uzeninu na kousky a brambory na kolečka. Do mísy vklepneme vajíčka, přidáme mléko, pepř, sůl a důkladně promícháme.
Na větší pánev dáme trošku oleje a dáme zesklovatět cibuli, přidáme uzeninu, osmažíme a postupně přidáme kolečka brambor. Vše prohřejeme, stejnoměrně rozprostřeme po celé pánvi a zalijeme připravenou vaječnou směsí.
Opékáme do zlatova z obou stran. Hotovou omeletu rozkrojíme na 4 porce, dáme na talíř a upravíme. Posypeme strouhaným sýrem a čerstvou nastříhanou pažitkou. Podáváme s nakrájenými rajčaty nebo jinou zeleninou.
Recept na omeletu s jablky (pro 1 osobu)
2 vajíčka, 2 menší jablka, 1 dl mléka, sůl, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce másla, na špičku nože prášek do pečiva, skořicový cukr
Postup přípravy
Žloutky, mléko, špetku soli a mouku s práškem do pečiva pořádně rozšleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové směsi. Jablíčka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme jablka a dusíme.
Měkká jablka rozprostřeme po celé pánvi a nalijeme na ně vaječnou směs. Zvolna pečeme a pomáháme si tím, že občas omeletu natrhneme vidličkou, aby se syrová směs lépe propekla.
Hotovou omeletu na talíři přeložíme na polovinu a bohatě posypeme skořicovým cukrem. Můžeme zdobit šlehačkou nebo slazenou zakysanou smetanou.
Diskuze