Jdeme na sběr kopřiv

Ačkoli kopřivu znají už malé děti, málokdo z nás ví o jejích pozitivních účincích, které má pro náš organismus. Zkuste si jich letos pár natrhat a použijte ji třeba k oplachování umytých vlasů. Budou zářit zdravím.

Kopřivy na talíři

Kopřiva bývá nejméně vyhledávaná bylina, neboť je poseta žahavými bodlinkami a mnoho lidí se jí proto raději vyhýbá. Nicméně pokud si na jejich sběr pořídíme rukavice, neměla by ublížit ani lidem s alergickou reakcí, která se může po styku s rostlinou na kůži alergika vyskytnout.

Kopřiva jako lék

Kopřiva je vhodná nejen k oplachování vlasů nebo mastné pleti, ale i jako hlavní surovina při přípravě chutné kopřivové polévky či kopřivového „špenátu“. Bylinný kopřivový čaj zase pomáhá pročišťovat krev a takto vyluhovanou čerstvou a mladou kopřivu lze použít i ke koupelím nohou (chodidel), díky níž se budeme v létě lépe opalovat. Tuto kůru je třeba opakovat třikrát týdně po dobu čtyř až šesti týdnů.

Jakou kopřivu sbírat a které se vyhnout?

Kopřiva by se měla sbírat nejpozději do konce května, dokud je v ní síla. Koncem jara a začátkem léta svou sílu ztrácí a její účinky jsou mnohem slabší. Rostlina může dorůstat do výšky 120 centimetrů, neznamená to však, že čím je rostlina vyšší, tím účinnější bude. Je to právě naopak, nejlepší jsou kopřivy s výškou přibližně 30 centimetrů.

Jdeme-li na sběr kopřiv, pořídíme si proutěný košík, neboť v igelitových taškách, pytlích a jiných neprodyšných nosičích by se kopřiva mohla zapařit. Narazíme-li na místo, kde se kopřivy vyskytují ve velkém, nesbíráme je. Kopřivám se totiž daří na stanovištích, kde je v půdě velké množství dusíku.

Jak kopřivu uchovat?

I když je kopřiva lepší čerstvě utržená, v některých měsících v roce ji čerstvou nikde nenajdeme. Je proto třeba ji připravit, abychom si ji mohli dopřávat třeba i v zimě. Lze toho dosáhnout sušením, přičemž se listy kopřivy suší v tenkých vrstvách na papíře nebo prodyšném materiálu. Usušenou kopřivu skladujeme v papírových nebo jutových sáčcích.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies