Jak udržet květiny ve váze co nejdéle čerstvé?

Chcete, aby vám řezané květiny vydržely ve váze co nejdéle čerstvé? Abyste se mohli dlouho radovali z jejich krásy, je třeba při péči o ně dodržovat určité zásady. Prozradíme vám několik triků, jak prodloužit životnost řezaných květin.

Růže

Základní péče o řezané květiny

  • Před vložením květin do vázy šikmým řezem odřízneme přibližně 3 centimetry stonku. Vždy používáme ostrý nůž a řežeme stonky pod tekoucí vodou - nedostane se do nich vzduch, který urychluje znečištění vody a zkracuje životnost květin.
  • Jednotlivé květiny zbavíme všech listů pod úvazkem. Jejich konce by měly být ponořeny 3 až 5 centimetrů ve vodě.
  • Váza pro řezané květiny by měla být důkladně zbavena všech nečistot. Omýt ji můžeme vodou s kousky pomerančové kůry a nebo octovou vodou. Vždy důkladně propláchneme.
  • Do vázy nalijeme vodu pokojové teploty, tedy vlažnou - obsahuje méně vzduchových bublinek, které se usazují ve stoncích květin. Před vložením květin necháme vodu ve váze ještě chvilku odstát.
  • V případě, že budeme ve váze měnit vodu, vždy zkrátíme i stonky květin stejným způsobem, jak je uvedeno výše.
  • Vázu s květinami umístíme na chladnější místo, kde není průvan a přímé sluneční záření či jiné zdroje tepla. Květinám nesvědčí zakouřené místnosti.

Další tipy, jak prodloužit životnost řezaných květin

Věděli jste, že některé řezané květiny potřebují k tomu, aby vydržely déle čerstvé, sladkou vodu? Mezi takové rostliny patří například astry, šeříky, kosatce, tulipány a nebo petúnie. Pokud tedy chcete, aby vás svým vzhledem těšili o nějaký ten den více, přidejte jim do vody kostku cukru.

V případě, že máme v domácnosti hodně tvrdou vodu, lze ji neutralizovat pomocí citrónové nebo octové šťávy, které působí antibakteriálně a zabraňují zahnívání stonků řezaných květin.

Květiny neumisťujeme do těsné blízkosti ovoce. Ovoce během zrání uvolňuje plyn zvaný etylén, který způsobuje vadnutí.

Aby se nám ve vodě s květinami netvořily bakterie, je vhodné do ni umístit měděnou minci. Ta má podobný účinek jako umělá výživa pro řezané květiny, kterou lze zakoupit v květinářství.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies