Havanský psík

Havanský psík, případně Havanský bišonek, je psí plemeno, známé již od 17. století. Předpokládá se, že předky havanského psíka byli bišonci, které na Kubu přivezli španělští kolonisté z Kanárských ostrovů. Díky své velikosti, vysoké inteligenci a hravosti, se havanský psík řadí mezi oblíbená psí plemena.

Havanský psík

Havanský psík - povaha

Havanský psík je velmi chytré, hravé, společenské a veselé psí plemeno. Je závislý na svém pánovi, kterého velmi miluje a nejlépe se cítí s ním a jeho rodinou. K cizím lidem se chová nedůvěřivě. Dobře se snese se psy i  s ostatními zvířaty v domácnosti.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má kohoutkovou výšku v rozmezí 23 až 27 centimetrů (s tolerancí 21 až 29 centimetrů).

Váha:

Havanský psík váží v rozmezí 3 až 6 kilogramů.

Srst a péče o ni

Srst tohoto psího plemene je velmi dlouhá (až 18 centimetrů), měkká a jemná. Může mít kadeřavou a nebo jemně vlněnou strukturu. Podsada je lehce kadeřavá. Havanský psík může mít 2 základní zbarvení srsti - buď čistě bílé, které je poměrně vzácné, případně bílé s různými odstíny srnčí hnědé, havanské hnědé (tabáková, červenohnědá). Uznané jsou také srnčí a havanské hnědé, s černými skvrnami a nebo zcela černé.

Havanský bišonek nelíná, odumřelé chlupy vždy zůstanou během kartáčování v kartáči. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je nutné, protože se tak odstraní uvolněná srst, také slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Vzhledem k tomu, že má havanský psík srst, která se snadno láme, je vhodné používat speciální roztoky určené k redukci lámavosti srsti. Veškeré úpravy srsti, zejména pak její zastřihávání nebo trimování, jsou zakázány.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Havanský psík je malý pes, jehož tělo má téměř hranatý tvar.

Hlava:

Hlava je střední délky, je typická širokou a mírně zakulacenou lebkou a vystouplým čelem.

Krk:

Krk havanského psíka má střední délku.

Oči:

Oči mají mandlovitý tvar, jsou poměrně velké, tmavě hnědě zbarvené.

Uši:

Uši spadají podél lící, jsou posazeny poměrně vysoko. Konce uší jsou lehce kulaté.

Ocas:

Ocas je nesený vysoko, může mít tvar biskupské berle a nebo být přetočený přes záda. Je pokryt dlouhou, hedvábnou srstí.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Havanský psík vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky. Dožívá se průměrného věku 14 až 15 let, ale i déle.

Další zajímavé články k tématu:

Maltézský psík - maltezáček

Pekingský palácový psík - Pekinéz

Lvíček - psík se lví hřívou

Čivava - Chihuahua

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies