<!-- -->
5 - 6 rohlíků nebo housek, 8 bílků, 4 žloutky, 80 g másla, sádlo, 1 dcl mléka, cca 2 lžíce vody, vegeta, muškátový květ, mletý bílý pepř, hrst čerstvá petrželka
Žloutky společně s rozpuštěným máslem utřeme do pěny. Jedno deci mléka smícháme se 2 až 3 polévkovými lžičkami vody a přivedeme k varu. Vsypeme jednu vrchovatou lžičku vegety, ochutíme jemně muškátovým květem a mletým bílým pepřem. Směsí zalijeme předem nachystané na kostičky nakrájené pečivo smíchané s nadrobno nasekanou petrželkou a jemně promícháme. Necháme vychladnout. Nakonec vmícháme do nádivky utřené žloutky s máslem a velmi opatrně tuhý sníh z bílků. Nádivku pečeme v sádlem vymazaném středně velkém pekáčku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 170°C dozlatova.
Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami
300 g vařeného uzeného masa, 5 - 6 rohlíků nebo housek, 5 vajec, 2 dcl mléka, 1 hrst mladých kopřiv, sádlo, mletý pepř, sůl
Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, aby nasákly. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme k nasáklému pečivu. Přidáme omyté a na jemno nasekané kopřivy (nejlépe spařené). Podle chuti osolíme a dochutíme mletým pepřem. Nádivku pečeme v sádlem vymazaném středně velkém pekáčku. Zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými s trochou mléka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 170°C dozlatova.
Mandlová velikonoční nádivka
300 g vařeného nebo pečeného drůbežího masa, 100 g slaniny, 100 g hrubě nasekaných mandlí, 100 ml smetany, 3 - 4 rohlíky nebo housky, 60 g másla, 50 g strouhanky, 3 vajíčka, vegeta, čerstvá petrželka, sádlo
Na rozehřáté pánvi zlehka osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, rohlíky a oloupané, hrubě nasekané mandle. Žloutky společně s rozpuštěným máslem utřeme do pěny ve větší míse. Vmícháme strouhanku, smetanu, lžičku vegety, na jemno nasekanou petrželku, na menší kousky nakrájené drůbeží maso a směs z pánve. Z bíllků ušleháme tuhý sníh, který opatrně přidáme do směsi. Nádivku pečeme v sádlem vymazaném středně velkém pekáčku, který jsme předem vyložili tenkými plátky slaniny. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 160°C dozlatova.
Diskuze