Kedlubny - zdraví prospěšná zelenina
Vrcholí sezóna sklizně kedlubnů na našich zahrádkách a nám se naskýtá možnost si připravit tuto velice chutnou zeleninu netradičně. Bulvy jsou výborné i v syrovém stavu. Listy, které jsou velice zdravé (obsahují 2 až 3 krát více zdraví prospěšných látek než bulvy) používáme v teplé kuchyni, mladé jemné lístky nasekáme a sypeme jimi polévky, pomazánky a podobně.
Recept na mozeček z kedluben (pro 4 osoby)
4 větší kedlubny, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 vejce, muškátový květ, sůl, pažitka
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme ji na oleji. Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k cibulce. Osolíme, okořeníme muškátovým květem a dusíme do měkka. V případě potřeby přidáme malé množství vody. K hotovým kedlubnám přimícháme vejce a dovaříme. Na talíři posypeme nasekanou pažitkou.
Recept na karbanátky z kedluben (pro 4 osoby)
40 dkg kedluben, 3 žemle, 1 vejce, 2 dkg tuku, 2 vařené brambory, nať petržele, strouhanka, sůl, pepř, tuk na smažení
Jak na to
Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme. Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je z tukem, vejcem a brambory. Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku. Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Recept na kedlubnový salát s rokfórem (pro 4 osoby)
400 g mladých kedluben, 2 lžíce jemně nasekaného kopru nebo petržele, 1 bílý jogurt, 1 lžíce mléka, 4 lžíce strouhaného rokfóru, ½ lžičky octa, 1 lžička oleje
Postup přípravy
Kedlubny očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy přidáme jemně sekaný kopr nebo petrželku. Z jogurtu, mléka, strouhaného rokfóru, octa a oleje vytvoříme zálivku a smícháme s obsahem mísy. Pokud je zálivka moc hustá, zředíme ji lžící mléka a dosolíme podle chuti. Pozor! Rokfór je dost slaný sýr. Hotový salát necháme alespoň 20 minut v ledničce odležet. Podáváme v salátových miskách a jako přílohu dáme pečivo.
Diskuze